Странице

петак, 6. новембар 2009.

Emisija o Olji Ivanjicki

rva posthumna emisija o Olji Ivanjicki
TEME: In Memoriam , RTS ,

U subotu sedmog novembra na Drugom program RTS-a u 22.25 biće prikazana emisija Seoba moje duše o legendarnoj srpskoj slikarki Olji Ivanjicki

Olja Ivanjicki, slikar, vajar, vizionar, jedina dama čuvene grupe Medijala, stvarala je do poslednjeg dana. Oni donose odluku naziv je njene poslednje slike pohranjene u ateljeu na Kosančićevom vencu gde je provela najveći deo života. Dok pred sudom traje ostavinska rasprava i iščekuje se parnica za utvrđivanje prava na zaostavštinu ove poznate srpske slikarske ruskog porekla, prava na posthumna izlaganja njenih dela nisu oduzeta.

Kako su protekli poslednji dani Olje Ivanjicki, kakve su bile njene želje, kako je stvarala, zašto je pred kraj života ipak pristala da prvi put izloži svoje cteže, kako je utirala put mladim slikarima koji su joj se odužili izložbom Mladi Olji u galeriji DIN-a u Tošinom bunaru, svim ovim pitanja bavi se emisija Seoba moje duše. O životu i umetničkom putu Olje Ivanjicki, osim slikara mlađe generacije govori Lale Đurić, slikar iz Njujorka i osnivač Niš art Fondacije, čiji je Olja bila član, teatrolog Jovan Ćirilov, direktor Fonda Olja Ivanjicki Suzana Spasić i glumica Neda Arnerić koja je kao istoričar umetnosti prva diplomirala na radovima Olje Ivanjicki.

Autori emisije su Marijana Terzin i Ivan Hadži Zdravković.
Izvor: www.story.rs

Нема коментара:

Постави коментар