Странице

петак, 11. јун 2010.

Otvorena izložba crteža Olje Ivanjicki u Prodajnoj galeriji Beograd

Crteži Olje Ivanjicki u Prodajnoj galeriji "Beograd"

Tanjug | 11. 06. 2010. - 22:04h |
Crteži nedavno preminule Olje Ivanjicki predstavljeni su od večeras u Prodajnoj galeriji "Beograd", kao omaž umetnici koja je bila dugogodišnji bliski saradnik i prijatelj te galerije.


Izložbu je otvorio akademik Nikola Koka Janković koji je posetioce podsetio na početke rada Olje Ivanjicki od studentskih dana i ispričao je nekoliko anegdota koje je imao prilikom susreta s njom.

Nenad Radujević, poznatiji kao Neša "Klik", predstavnici Fonda "Olja Ivanjicki" Suzani Spasić je predao počasnu diplomu, jer je, kako je rekao, Ivanjicki neisrpna inspiracija ne samo modnom studiju "Klik", već i mnogim drugim dizajnerima.


Na izložbi pod nazivom "Crteži 1955 -1985", koja je privukla veliki broj posetilaca, predstavljeno je oko 30 radova rađenih različitim tehnikama: ugljenom, kombinovanom tehnikom, tušem, olovkom...
Neka od izloženih dela prvi put su predstavljeni široj javnosti, dok su neka veoma retko izlagana.
Odabrani crteži pripadaju ranom i zrelom periodu njenog stvaralaštva, a u fokusu postavke su radovi iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, vremena u kome je Ivanjicki bila aktivan protagonista grupe Mediala, jednog od najautentičnijih pokreta srpske posleratne umetnosti.
Nastali kao pripremne skice, studije za određene kompozicije ili kao samostalne forme širokog tematskog repertoara, ovi radovi za umetnicu su bili pre svega
intimni iskaz, a za stručnu javnost sakriveni trag jedinstvene stvaralačke energije koji otvara nove mogućnosti za buduća tumačenja i vrednovanja njenog bogatog opusa u celini.
Olga Olja Ivanjicki (1931-2009) studirala je vajarstvo, proslavile su je slike i performansi, pisala je pesme, a uradila je i idejno rešenje za most preko Dunava nazvavši taj projekat "Beogradska vremenska kapija". Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Dobitnik je Sedmojulske i Vukove nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.
Izložba će trajati do 10. jula.



Bookmark and Share

Нема коментара:

Постави коментар