Странице

четвртак, 6. август 2009.

Omaž Olji i Šejki u Kotoru kod Homena





U porodičnoj galeriji KOD HOMENA u Kotoru Olja Ivanjicki učestvovala je od prve godine kada je upravo njenom izložbom i otvoren divni prostor u Starom gradu, u porodičnoj kući Homen.

Omaž Olji i Šejki je deseta izložba Kod Homena, a bila je zamišljena kao izložba Leonida Šejke, za koju je kao i ranijih godina, Olja pisala tekst. Zbog iznenadnog večnog odlaska Olje Ivanjicki, organizator izložbi kod Homena, Dušanka Subotić Homen odlučila je da proširi izložbu i Oljinim delima i napravi svojevrsni omaž i Olji i Šejki, da budu zajedno u Kotoru kao što su i među zvezdama.

Izložbu će u nedelju, 9. avgusta, u prisustvu visokih zvanica otvoriti Njegova ekselencija, gospodin Zoran Lutovac, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori.


Dušanka Subotić Homen o Olji:
"Nikada više ove izložbe u Kotoru neće biti iste, ali će Oljin duh provejavati kroz ulice i zidine Starog grada Kotora, i u vek biti prisutan u Galeriji kod Homena. NA našu veliku žalost, napustila nas je draga prijateljica i velika umetnica, koja nam je svojim prisustvom uveličavala svaku izložbu i plenila sve koji su se nalazili oko nje i mnogo šire, do kosmosa i zvezda, kojima se pridružila. Ovom izložbom sećamo se dva izuzetna umetnika, Leonida Šejke i naše drage Olje Ivanjicki, dva posebna umetnička duha i prirode, dva izvorišta Mediale, dve duše koje je vezivala i ljubav, prijateljstvo, umetnost i lepota. "

Suzana Spasic, direktor Fonda Olge Olje Ivanjicki o izlozbi:
"Fond Olge Olje Ivanjicki je svim srcem podrzao ideju gospodje Dusanke Subotic Homen da izlozbu posvecenu Leonidu Šejki prosiri na omaž i Olji i Šejki, jer Olja Ivanjicki i Leonid Šejka su činili srce Medialnih okupljanja, spojeni pre svega ljubavlju prema umetnosti a u jednom periodu i ljubavlju jednog prema drugom. Fond Olge Olje Ivanjicki u najskorijem periodu planira da sa gospodjom Silviom Monros Stojaković, priređivačem knjige, obnovi izdanje OGLEDALO LJUBAVI, Prepiska Olje i Šejke, koje je objavljeno prvi put 1995. godine. Galerija kod Homena je od prve svoje izložbe koja je bila upravo Oljina, zacrtala svoj put u umetnosti na kome istrajava i sada kada Olje nema među nama, a ovim sećanjem na dva posebna umetnička opusa ali i zajedništvo Medialnog razmišljanja i pogleda na svet čuva dostojno uspomenu na Leonida Šejku i Olju Ivanjicki."

Нема коментара:

Постави коментар