Странице

петак, 26. март 2010.

Oljina sazvežđa u Africi, Večernje novosti, 27.03.2010.

D. Matović
U okviru projekta “Umetnost bez granica”, a u saradnji sa Fondom “Olga Olja Ivanjicki”, u Francuskom kulturnom centru u Adis Abebi naša ambasada je od 12. do 21. marta organizovala izložbu “Sazvežđe Olje Ivanjicki”. U prisustvu diplomatskog kora i velikog broja zvanica, izložbu su otvorili direktor Kulturnog centra Denis Šarl Kurden i Dušanka Subotić Homen, vođa projekta.
Na izložbi su prikazane slike, grafike i crteži iz privatnih kolekcija, a pažnju publike naročito su privukla dela posvećena caru Solomonu i kraljici od Sabe - kaže Suzana Spasić, direktorka Fonda “Olga Olja Ivanjicki”. - Napravljen je i bogat prateći sadržaj, katalog i video-materijal.
Ovo je jedanaesta posthumna izložba dela poznate slikarke. U narednom periodu Fond planira još nekoliko sličnih projekata.
Dok se izložbe Oljinih dela održavaju širom sveta i u Srbiji, ostavinska rasprava koja se vodi pred sudom trenutno je zaustavljena zbog reorganizacije sudstva. Fond je ponudio predlog da se država, kao zakonski naslednik odrekne prava na nasleđivanje u korist grada Beograda, koji je zainteresovan za izgradnju Muzeja Olje Ivanjicki. Tim dogovorom, Fond, koji se kao naslednik pojavljuje na osnovu usmenog testamenta i grad Beograd bi zajedno radili na izgradnji muzeja.
- I pored usmenog prihvatanja takvog rešenja, od kraja 2009. godine, ništa novo nije urađeno - ističe Suzana Spasić. - Sastanak između Grada i Republike i ugovor kojim bi se rešio status velike zaostavštine Olje Ivanjicki nije napisan. O ostavštini Olje Ivanjicki trenutno brine Istorijski muzej Srbije

Нема коментара:

Постави коментар