Странице

субота, 24. април 2010.

NIS ART FONDACIJA, Nis, april 2010, vecernje novosti

Sećanje na Olju Ivanjicki
S. BABOVIĆ,Vecernje novosti, 22.04.2010.

NIŠ - Mladi slikar Nenad Lapčević pobednik je Nacionalnog konkursa niške Art Fondacije Mladost 2010. Njemu je pripala vredna otkupna nagrada od 10.000 evra, dok je drugoplasirana Art klinika iz Novog Sada osvojila 5.000. Treće mesto, koje donosi 3.000 evra dobila je niška slikarka Ana Bondžić. Prvi put od pokretanja jedinstvenog konkursa sa najvrednijim otkupnim nagradama u zemlji, velika slikarka i jedan od osnivača NAF-a, Olja Ivanjicki nije bila sa mladim umetnicima u koje je oduvek verovala.
- Verujem da je ove večeri Olja tu i da nas gleda - istakla je Neda Arnerić na otvaranju. - Bila bi presrećna da vidi radove, jer je i ove godine bilo dosta talnetovanih mladih umetnika. Odlučili smo zato, da svake godine, umesto nje u žiriju bude neki od umetnika nagrađivanih na konkursu.
Ove godine je to Kristina Ristić, slikarka iz Beograda, koja je na konkursima NAF-a osvojila prvu 2008. i treću nagradu 2007. godine. Sa Nedom Arnerić i Radovanom Laletom Đurićem imala je težak zadatak, da odabere najbolja dela u „nikada jačoj i zrelijoj konkurenciji“. Prvonagrađeni Nenad Lapčević treći put učestvuje na konkursu i priznaje da je zatečen priznanjem.
- Zaprepašćen sam! - prvo je što je uspeo da izgovori Lapčević, koji pohađa specijalističke studije na Fakultetu umetnosti u Nišu.
Ana Bondžić, koja je osvojila treću nagradu, kaže da joj više od novca znači što je neko prepoznao njen trud i posvećenost i obećava da će nastaviti da konkuriše sve dok ne napuni 35 godina, što je jedan od kriterijuma.
Mladi ljudi koji su pobeđivali na konkursima „Mladost“, razvijili su karijere u Italiji, Španiji, Grčkoj, Austriji, većina čak uspeva da živi od slikarstva.
Izložba „Mladost“ svake godine beleži izuzetno interesovanje, pa je tako ove godine pristiglo čak 2.000 radova 700 umetnika! Na izložbi su se našla dela najbolja 62 umetnika. Biće predstavljena i u Tošinom bunaru u Beogradu, gde je otvaranje 25. maja, a u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu zakazana je za 10. jun.

HUMANOST U BOJI
NIŠKA Art fondacija je nedavno obradovala i novu Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju u Nišu akcijom „Humanost u boji“. Donirano je stotinak slika i crteža 15 mladih umetnika. Zidove prijemnog odeljenja i bolesničkih soba ukrasile su i fotografije Dušana Mitića Cara, fotoreportera „Novosti“, Ivana Hadži-Zdravkovića i Zorana Radosavljevića.

Нема коментара:

Постави коментар