Странице

уторак, 14. децембар 2010.

Olja i Sejka, OGLEDALO LJUBAVI

Galerija Olja Ivanjicki, koju je osnovao Fond Olge Olje Ivanjicki sa ciljem da očuva zaostavštinu velike slikarke i ispuni njenu želju da se u Beogradu otvori stalna postavka njenih dela, svoju izlagačku delatnost započinje sećanjem na Šejku i Olju, njihovu ljubav, prijateljstvo i saradnju, ovekovečenu u prepisci, objavljenoj u knjizi "Ogledalo ljubavi" (Silmir, Beograd, 1994).
Na izložbi, do kraja godine, posetioci će imati priliku da vide slike i crteže Ivanjicki i Šejke, ali i pisma, fotografije, skice dvoje umetnika.
Olja Ivanjicki i Leonid Šejka, studentkinja vajarstva i student arhitekture, sreli su se prvi put povodom zajedničkog rada na konkursnom zadatku za spomenik Marksu i Engelsu. Upoznao ih je Kosta Bradić. Rad na projektu je prerastao u prepoznavanje, prijateljstvo, ljubav, zajedničku veru i borbu za umetnost. Olja i Šejka zajedno su stremili suštinskom u umetnosti, jedno drugo su dopunjavali, družili se sa istomišljenicima i osnovali "Društvo prijatelja Baltazara", koje je iniciralo stvaranje "Mediale".
Izložba Olja i Šejka Ogledalo Ljubavi otvara se povodom 40 godina od odlaska Leonida Šejke.

Нема коментара:

Постави коментар