Странице

субота, 2. април 2011.

Izlozba Olje Ivanjicki SAZVEŽĐE u Parizu


SAZVEŽĐE Olje Ivanjicki u Parizu


Moj lični primer je vrlo specifičan. Ja ne idem za uspehom nego trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad ne budem bila tu. Da sve ostane i traje. To je moj put.
Olga Olja Ivanjicki


U okviru projekta Umetnost bez granica, koji u saradnji sa Fondom Olge Olje Ivanjicki vodi Dusanka Subotić Homen, u Parizu, u Srpskom kulturnom centru će 6. aprila 2011. godine biti otvorena izložba dela Olje Ivanjicki, pod nazivom Sazvežđe.

Izložba Sazvežđe već je do sada prikazana u Adis Abebi, Vašingtonu i Stokholmu, a posle pariskog otvaranja Fond planira da ovu izložbu prikaže i beogradskoj publici. Izložba u Parizu realizovana je u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Republike Srbije i Ambasadom Srbije u Francuskoj, a otvoriće je predsednik Srbije, gospodin Boris Tadić.

Ovog puta, pred pariskom publikom biće prikazane slike, crteži, grafike, arhitektonski projekti Olje Ivanjicki, ali i deo skica koje je Olja uradila pripremajući tri modne revije za modnu kuću MONA – Tesla, Njegoš i Carstvo. Upravo ove skice čine i svojevrsni biser izložbe jer do sada nisu prikazane publici.

Izložba obuhvata čak 70 dela iz svih perioda stvaralaštva naše velike umetnice, tako da će pariska publika imati izuzetnu priliku da na ovoj izložbi upozna višestruki talenat Olje Ivanjicki, da sagleda samo mali deo njenog umetničkog opusa ali i da stekne utiske o raznovrsnosti njenih interesovanja, umetničkih istraživanja, stremljenja, i večnog traganja za lepotom.

Posle Pariza, Sazvežđe Olje Ivanjicki obradovaće i beogradsku publiku, ali i podsetiti javnost da se, i pored svih napora Fonda Olge Olje Ivanjicki i prijatelja umetnice, kao i podrške javnosti, nije mnogo odmaklo u rešavanju pitanja njene celokupne zaostavštine kao ni pitanja izgradnje Muzeja-galerije, koji bi kao stalna postavka raskošno i bogato delo Olje Ivanjicki učinio dostupnim publici i omogućio mu dugo trajanje o kome je i sama Olja govorila.

Нема коментара:

Постави коментар