Странице

уторак, 22. децембар 2009.

Dogovor gradi muzej, Vecernje novosti, 22. decembar 2009

Dogovor muzej gradi
D. MATOVIĆ, 21.12.2009 20:51:06 Ocena: 5.00 (Glasova: 2) Komentara: 0

Olja Ivanjicki

OSTAVINSKA rasprava koja se vodi u Prvom opštinskom sudu u Beogradu o zaostavštini poznate slikarke Olje Ivanjicki mogla bi da se privede kraju ukoliko nadležni prihvate predlog Fonda Olge - Olje Ivanjicki. Da bi se izbeglo otezanje sudskog procesa i ulaženje u parnicu, Fond, koji se kao naslednik poziva na usmeni testament preminule slikarke, odustaje od eventualnog prava na nasledstvo u korist države, pod uslovom da ona tu imovinu ustupi gradu Beogradu.
U tom slučaju, grad i Fond bi se zajednički angažovali oko izgradnje muzeja Olje Ivanjicki na Kosančićevom vencu broj 27, što je i bila slikarkina želja.
- Otezanje sudskog procesa i ulaženje u parnicu najviše šteti zaostavštini Olje Ivanjicki koja bi za to vreme mogla biti uništena - kaže Suzana Spasić, direktor Fonda “Olga - Olja Ivanjicki”. - Ukoliko bi se našlo rešenje između Republike, grada i Fonda, ostavinski postupak bi se okončao i moglo bi se pristupiti pribavljanju dokumentacije za izgradnju muzeja Olje Ivanjicki. Sigurna sam da sa svih strana postoji dobra volja, preostalo je da se nađemo i dogovorimo. Bilo bi dobro da se to dogodi pre 25. decembra, kada je zakazano novo ročište. Sud je dao taj rok radi zaključenja sporazuma između Republike i Fonda.
U pismu koje je advokat Dušanka Subotić-Homen, zastupnik Fonda, uputila kabinetu predsednika Republike, gradu i Republičkom javnom pravobranilaštvu, predlaže se da Beograd, kao vlasnik placa na Kosančićevom vencu 27, uz pomoć Fonda nastavi započete radove na izgradnji muzeja, za koji postoji idejni projekat koji je uradio Saobraćajni institut CIP, a s kojim se saglasila sada preminula slikarka.
Olja Ivanjicki je za izgradnju muzeja ostavila 150.000 evra. Od tog novca, 100.000 evra oročila je u tri banke, dok se 50.000 nalazi u njenom sefu. Fond predlaže da se i ta sredstva iz sefa, uz saglasnost suda, oroče pod povoljnom kamatom. U cilju prikupljanja sredstava za izgradnju muzeja, Fond predlaže i da se nakit, koji se, takođe, nalazi u sefu, ponudi na javnoj aukciji. Fond ima i pismene ponude zainteresovanih sponzora koji bi se rado uključili u realizaciju ovog projekta, s tim što je Modna kuća “Mona”, s kojom je Olja Ivanjicki sarađivala, voljna da neke od odevnih predmeta otkupi i izloži u stalnoj postavci u svojoj zgradi. Oni bi zadržali samo najekskluzivnije, koji prikazuju ličnost same umetnice. Jedan od potencijalnih sponzora moglo bi da bude i preduzeće “Dikem izolacija” iz Beograda, koje bi priložilo izolacioni materijal za fasadu.
Zastupnica Fonda još predlaže da ova institucija do završetka muzeja brine i o ateljeu Olje Ivanjicki na Kosančićevom vencu, što je odlukom Ministarstva kulture sada povereno Istorijskom muzeju Srbije.
- U cilju očuvanja imena i dela Olje Ivanjicki i njenog usmenog testamenta, tražimo da se u budućem muzeju odrede dve prostorije za Fond, kako bi mogao da nastavi rad, što je bila želja i same umetnice - piše Dušanka Subotić. - U idejnom projektu u potkrovlju postoji jedan deo predviđen za privatne slikarkine odaje koji bi mogao da se iskoristi za to. Fond već ima uhodani način da putem izdavanja publikacija pribavi sredstva, pa budući da raspolaže autorskim pravima na dela Olje Ivanjicki, i na taj način bi mogli da se ostvare dodatni prihodi za izgradnju muzeja.

ŠEST IZLOŽBI
OD smrti Olje Ivanjicki, Fond je do danas organizovao šest izložbi njenih dela, a jedna od tih organizovana je u saradnji sa Skupštinom grada, povodom posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu. Poslednja u nizu je izložba u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku.

MINISTARSTVO: ODLUČUJE PRESTONICA
U Ministarstvu kulture su nam rekli da oni podržavaju svaku ideju o osnivanju muzeja Olje Ivanjicki, ali da je odluka o tome u ingerenciji grada Beograda. Ministarstvo kulture ne može da inicira sastanak, jer nije strana u sporu o zaostavštini. Ipak, oni ističu da podržavaju svaki dogovor između grada i Fonda, jer je svima u interesu da se pitanje Oljine zaostavštine reši i da se njena dela prikažu javnosti.

Hvala na učešću u glasanju.
Pošalji komentar

Нема коментара:

Постави коментар