Странице

петак, 4. новембар 2011.

Bitka za ATELJE OLJE IVANJICKI

Olje Ivanjicki idu u depo

VECERNJE NOVOSTI,
D. MATOVIĆ | 02. novembar 2011. 20:55
Ostavština naše umetnice, zbog oronulosti ateljea, biće prebačena u Istorijski muzej. Da li će priča o spomen-ateljeu i muzeju ostati mrtvo slovo na papiru?


SVE što je ostalo iza poznate slikarke Olje Ivanjicki, kako sada stvari stoje, završiće u depou Istorijskog muzeja Srbije!

Mada je bilo najavljeno da će njen stan na Kosančićevom vencu biti pretvoren u spomen-atelje, svi inventarisani predmeti i umetnička dela narednih dana biće odneti - ostaće samo obezbeđenje da čuva, sada je već izvesno - prazan prostor.

Da li to znači da će priča o spomen-ateljeu, kao i priča o muzeju s imenom naše velike umetnice ostati mrtvo slovo na papiru?


- Iseljavanjem dela iz ateljea želimo da sačuvamo ono što je ostalo iza Olje. Uslovi u ateljeu su loši, naročito je dozidani deo u očajnom stanju, jer je građen od lošeg materijala - objašnjava Ana Stolić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Direktorka Fonda “Olga Olja Ivanjicki” Suzana Spasić, međutim, smatra da će ukoliko se ovo dogodi priča o spomen-ateljeu ostati samo pusti san.

- Moralo bi brzo da se reaguje, Oljin atelje je mali muzej koji bi uz malo truda mogao postati spomen-atelje - objašnjava Suzana. - Gradska vlast je bila zainteresovana da nam pomogne, ali ni oni ne mogu da reaguju dok se ne završi ostavinski spor između države i Fonda.

Naša sagovornica ističe da Istorijski muzej, otkako je određen za privremenog staraoca, odgovorno brine o imovini.

- Jedan deo ateljea nije najsigurniji za čuvanje imovine, potrebno ga je sanirati, a za to nema sredstava.

Direktorka fonda jedne od naših najcenjenijih slikarki podseća i na problem sa ostavinskom raspravom koja dugo traje i napominje da bi se lako, od novca koji je ostao, sanirao deo ateljea i da samim tim ne bi bilo potrebe za selidbom.

Inače, u ostavinskom postupku Fond je upućen na parnicu protiv države, ali žalba skoro godinu dana stoji u Višem sudu i ne rešava se.

- Mislimo da parnica nije rešenje, dugo traje, a imovina propada. Spremni smo da prepustimo da država bude naslednik, jer je jedino važno da se ispoštuje Oljina volja: da se napravi njen muzej. Da je Fond proglašen naslednikom, on bi brže reagovao i do sada možda već uveliko krenuo u izgradnju.

Suzana Spasić veruje da će jednom, ipak, započeti gradnja Oljinog muzeja.

- Fond nikoga ne optužuje. Mi promovišemo Oljinu umetnost koliko možemo, a možda uspemo i da ubedimo nadležne da je vreme za izgradnju muzeja.


DALjE I VIŠE

FOND je tokom 2011. imao nekoliko izložbi, učestvovali su i na sajmu knjiga i prošle i ove godine. Već imaju zakazanu izložbu u Aleksandrovcu krajem novembra, a rade i na tome da izložba “Sazvežđe Olje Ivanjicki” ponovo krene u druge zemlje.

- Promovišemo Olju, ali i srpsku umetnost - kaže Suzana Spasić. - Reakcije posetilaca izložbi i odjek koji imaju daju nam snagu da guramo dalje i više.


UPRAVLjANjE IMOVINOM

PoŠto odlukom suda Fond ne upravlja imovinom, on ne raspolaže ni novcem Olje Ivanjicki. Oljin novac se ne troši zasada, a troškove Istorijskog muzeja pokriva budžet, sa naznakom da će se sve nadoknaditi po okončanju ostavinskog postupka.

- Koliko znamo, novac je u bankama, a ono što je nađeno u stanu na računu je osobe iz Istorijskog muzeja koja je zadužena za čuvanje imovine - kaže Suzana Spasić.

Нема коментара:

Постави коментар