Странице

субота, 5. новембар 2011.

NAstavljamo borbu za ATELJE

Grad spasava atelje Olje Ivanjicki
VECERNJE NOVOSTI, D. B. M. | 04. novembar 2011. 20:58 |


Beograd će, kako stvari stoje, ipak, dobiti spomen-atelje Olje Ivanjicki. Njen stan na Kosančićevom vencu biće adaptiran i otvoriće vrata publici



BEOGRAD će, kako stvari stoje, ipak, dobiti spomen-atelje Olje Ivanjicki. Njen stan na Kosančićevom vencu biće adaptiran i kada se reše imovinsko-pravne procedure, otvoriće vrata publici.

- Tužno je da Oljin atelje propada - kaže Nataša Milićević, pravnica Istorijskog muzeja Srbije, koji je privremeni staralac nad imovinom naše ugledne slikarke.

- Drago mi je što su gradski čelnici odmah reagovali na vest da Oljinu zaostavštinu zbog loših uslova moramo da preselimo u naše depoe. U četvrtak smo zajedno obišli atelje. Nisu pokazali samo dobru volju da se prostor sredi, već i obećali da će uraditi šta treba da dalje ne bi propadao. Sa nestrpljenjem iščekujemo da stručnjaci iz Saobraćajnog instituta CIP urade elaborat postojećeg stanja kako bi se stan što pre adaptirao i spomen-atelje stavio u funkciju.


Oljine slike, crteži i knjige će tokom naredne dve nedelje, ipak, biti privremeno prenete u depo Istorijskog muzeja Srbije. Nameštaj će tokom adaptacije najverovatnije ostati u stanu.

- Pokušaćemo da iselimo slike i crteže dok je još lepo vreme kako bismo oslobodili prostor za radove. Očigledno je da grad hoće da pomogne da se realizuju želje Olje Ivanjicki o otvaranju spomen-ateljea i izgradnji muzeja, ali teško da može nešto da uradi dok se ne okonča ostavinski spor između države i fonda “Olga Olja Ivanjicki”.

Predsednik upravnog odbora fonda “Olga Olja Ivanjicki” Mirko Mrkić Ostoroški takođe smatra da treba hitno reagovati.

- Za srpsku kulturu bila bi šteta da se uništi atelje Olje Ivanjicki - kaže on. - Fond se zalaže da atelje bude mesto koje će živeti, gde će se okupljati umetnici. Kosančićev venac zamire, osim jedne galerije ničega više nema. Otvaranje spomen-ateljea puno bi značilo za turističku razglednicu grada, a i Olja je to zaslužila.

Podsetimo, Olja Ivanjicki je izabrana za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji i dobitnica je najvećih priznanja u zemlji i inostranstvu. Međunarodni biografski centar iz Kembridža i Američki biografski institut uvrstili su je među “Vodećih 500 lidera od uticaja”, 2000. je izabrana za “Međunarodnu ženu godine” (IBC, Kembridž).

Нема коментара:

Постави коментар